Qigong är övningar som syftar att skapa balans i energiflödet hos utövaren. I Kina finns medicinsk Qigong som inriktning på läkarutbildningen.

Qigong kan översättas till reglering av qi. Qigong är övningar som syftar till att få kontroll på qiflödet. Med qi syftar man på zheng qi, den friska energi som ligger bakom alla funktioner i kroppen. Enligt den traditionella kinesiska medicinen ska qi cirkulera med jämnhet för att man ska kunna vara frisk och må bra.

Regleringen av tankarna är viktig inom Qigong. Detta innebär att bli medveten om alla delar i sin kropp, sin andning och sin personlighet. Också koncentration, visualisering och styrande av qi är viktigt. Ett annat sätt att cirkulera qi är fysisk rörelse. Med lagom avslappning, jämn rytm och fysisk rörelse i både höger och vänster sida ökar sannolikheten för att qiflödet blir jämnt i kroppen.

Qigong ser man ofta utövas tidigt på morgonen i de kinesiska parkerna. Det kan se väldigt olika ut beroende på vilken Qigongstil som utövas. I början av 1990-talet fanns det ca 400 olika typer av Qigong i Kina.